Ragoût v máslovém věnci

Máslový věnec. Hladkou mouku prosijeme na vál a rozdělíme ji na tři díly. Do jednoho dílu rozsekáme máslo (dříve dobře ve vodě vyprané), zpracujeme rychle v těsto, poněkud vyválíme a dáme do chladu ztuhnouti. Do ostatní mouky uděláme důlek, dáme špetku soli, trochu vlahé vody, bílé víno nebo citronovou šťávu, žloutky (řídké těsto) a hněteme tak dlouho, až se nám těsto ani ruky, ani válu nechytá a je hladké a lesklé, což trvá 1/4 hod. Vypracované těsto přikryjeme vlahým kastrolem a dáme 15 minut odpočinouti.

Pak rozválíme odpočinuté těsto moučné na čtverec, do kterého zabalíme máslové těsto, které musí býti přikryto stejnou vrstvou moučného těsta, a oba díly společně rozválíme na obdélník. Poté mouku svrchu ometeme (malým smetáčkem na mouku), těsto na čtyřikráte složíme, zabalíme do suchého, pak do vlhkého ubrousku a dáme do chladu ztuhnouti.

Za půl hodiny těsto rozválíme na obdélník, znovu složíme a dáme do studena na 1/2 hodiny. To se ještě jednou opakuje. Po čtvrté rozválíme těsto na 3/4 cm silné, podle mísy vykrojíme kotouč, dle menší formy z něho kolečko, tak aby zůstal věnec pěkně vykrojený. Z vykrojeného kolečka vykrájíme zvláštním tvořítkem hvězdičky. Věnec i hvězdičky složíme na suchý plech, potřeme vše rozmíchaným vajíčkem a upečeme v prudké troubě do růžova. Upečený věnec položíme na kulatou mísu, hvězdičky na něj přilepíme bílkem, doprostřed vložíme připravené ragoút, kolem ozdobíme věnec zeleným hráškem, chřestovými hlavičkami, uvařeným květákem a zelenou petrželí.

Rozpočet pro 5-10 osob:
Skládané těsto na věnec: 28 dkg hladké mouky - 28 dkg dobrého másla (ne drobivé) - asi 5 lžic vody - 1 lžíce bílého přírodního vína nebo citr. šťávy nebo octa - 2 žloutky - špetka soli - 1 vejce na potření a 10 dkg mouky na vál.

Ragoût. Očištěné, vykuchané kuře rozdělíme na čtyři díly a osolíme. Telecí maso z kýty opereme a osolíme. V kastrole si usmažíme na másle na kolečka nakrájenou zeleninu a cibuli, do ní vložíme připravené kuře a telecí maso, vše zalijeme polévkou z kostí a udusíme do měkka. Z másla a mouky si připravíme jíšku, zředíme ji odvarem masa na hustou omáčku a dáme vychladnouti. Potom zamícháme do omáčky žloutky, sůl, tluč. bílý pepř, na másle udušené hříbky nebo pečárky, kostí zbavené, na kostečky nakrájené kuře a telecí maso, potom dle chuti osolíme, zalijeme bílým vínem, citr. šťavou a dáme na několik minut povařiti. Pak upravíme ragoût do upečeného věnce.

Rozpočet pro 5-10 osob:
1 kuře - 25 dkg telecího masa - sůl - 5 dkg másla - 12 dkg zeleniny (celer, mrkev, petržel) - 5 dkg cibule - 5 zrnek bílého pepře - 6 dkg másla - 5 dkg mouky - 2 žloutky - 10 dkg hříbků nebo pečárků - 2 dkg másla na udušení - 1/16 l vína - z 1/2 citronu šťávy - 1 květák - 15 dkg chřestu a 15 dkg zeleného, vařeného, osoleného hrášku nebo korservovaného na zdobení.

 

 

Chcete mi poslat své TIP recepty v elektronické podobě?
Ráda je na stránky přidám.
Kontaktujte mě na mailu: fotodoma@gmail.com

Odkaz na stránku Ragoût v máslovém věnci

Chcete odkázat na tento recept?
Stačí do zdrojového kódu vašich webových stránek vložit následující kód:

<a href="http://tiprecepty.cz/recepty/ragout-v-maslovem-venci/">Ragoût v máslovém věnci</a>

V případě, že rozhraní vašeho webu vytváří odkazy samo, pak stačí vložit jen:

Ragoût v máslovém věnci na http://tiprecepty.cz/recepty/ragout-v-maslovem-venci/

 

Snubní prsteny

Svatební oznámení

Fotobanka

 
 

Líbí se vám tato stránka?
Dejte o ní vědět prostřednictvím odkazu na svém webu, blogu, Facebooku či sociální síti.

Chcete podpořit rozvoj těchto stránek?

Využijte odkazy na sponzory v pravém sloupci. Doporučte stránky svým známým.
Současně také sami ušetříte. Přesvědčte se sami, že ceny jsou nižší, než ve většině kamenných prodejen.
Ušetřete nákupem přímo od výrobců a potěšte sebe i své přátele.

:)

TOPlist